Jockey Journal Forum banner

1 - 4 of 4 Posts

·
Registered
Joined
·
6 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Hey guys, my name is Ros and I've been working on an evo based rigid for about a year and half now. I'm moving out of my house in 3 weeks and that puts me under the gun to finish the bike before then.

I just got to the point where I got my driveline lined up nicely...

and then I couldn't get anything to spin, even in neutral. So I start pulling things off to see what was making it all bind. Belt, chain, and kicker came off. Still, gears would only turn partially before locking up. If I cheat the sliding gears so that none are engaged, everything spins freely... if I engage any of the sliding gears, it locks up...

what should I be looking at? do I need to pull the gears? this is a new tranny, so i've been a bit skeptical that it's anything internal, but as I said, i've pulled everything else off of it... the only thing left on the exterior is the tranny sprocket.

I'm learning as I go along, and I wouldn't be suprised if I'm missing something very basic... any help would be greatly apprecialted.
 

·
Registered
Joined
·
112 Posts
Ros said:
Hey guys, my name is Ros and I've been working on an evo based rigid for about a year and half now. I'm moving out of my house in 3 weeks and that puts me under the gun to finish the bike before then.

I just got to the point where I got my driveline lined up nicely...

and then I couldn't get anything to spin, even in neutral. So I start pulling things off to see what was making it all bind. Belt, chain, and kicker came off. Still, gears would only turn partially before locking up. If I cheat the sliding gears so that none are engaged, everything spins freely... if I engage any of the sliding gears, it locks up...

what should I be looking at? do I need to pull the gears? this is a new tranny, so i've been a bit skeptical that it's anything internal, but as I said, i've pulled everything else off of it... the only thing left on the exterior is the tranny sprocket.

I'm learning as I go along, and I wouldn't be suprised if I'm missing something very basic... any help would be greatly apprecialted.
sounds like the shifter forks are not adjusted right. Im more familiar with 4 speeds but if two shift dogs are engaged at once, then there is a problem. pop the lid of the tranny and make sure the forks are in the dogs( the ones that slide) I would take it to a shop or someone who knows how to adjust the forks. There is a special tool that gages where the shifter forks are. adjustments are made by shimming the forks.
Where did you get the trans?
Dont take a chance, a misadjusted trans can go away in a split second
 

·
Registered
Joined
·
6 Posts
Discussion Starter · #3 ·
thanks for the reply scott... at one point, i realized that when i loosened the trap door and gave the mainshaft a little room for play, it stopped binding and would engage the gears properly.... so i tore the guts out and the problem ended up being that the mainshaft bearing in the trapdoor busted thru the door and was protruding into the case more than an 1/8 of an inch... not exactly sure what caused that to happen... the bearing retainers on the outside were still in the correct place... just buying a new (stronger) trap door and all the spacing should go back to normal...
 
1 - 4 of 4 Posts
Top