67 Triumph gear trans problem - The Jockey Journal Board

Go Back   The Jockey Journal Board > General Discussion > The Board

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 04-05-2012, 09:15 AM   #1
Frank D
Senior Member
 
Frank D's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: Long Island
Posts: 125
Default 67 Triumph gear trans problem

Hey guy, I just reassmebled my transmission and looked at the manual and wes's video but the problem is that after assmebling the gear cluster, sprocket and inner gear box cover I am only grabbing three gears. When I use my screwdriver to move the selector mechanism it wont grab 4th gear??(the selector pushed all the way up.) I kept the selector centered like described when I installed it. Any advice?
Frank D is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 04-05-2012, 09:24 AM   #2
Tony the torch
Senior Member
 
Tony the torch's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: still in so cal.
Posts: 3,691
Send a message via Yahoo to Tony the torch
Default Re: 67 Triumph gear trans problem

I'm not sure how Wes's video says to do it but sometimes it's easier to index the shift cam plate in 4th gear.
some books say to index it in-between 2nd and neutral, some say 4th gear.
__________________
Possibly the finest private collection of Whitworth screwdrivers in the U.S.
Tony the torch is offline   Reply With Quote
Old 04-05-2012, 09:55 AM   #3
flypa38
Senior Member
 
flypa38's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Pittsburgh, PA
Posts: 1,101
Default Re: 67 Triumph gear trans problem

Just posted this on another thread here (Post #34):

https://www.jockeyjournal.com/forum/s...ad.php?t=92879

The only thing different is that you probably have the good plunger instead of the leaf spring....
__________________
Eeeee Heeee, Jamal, Jamal, OOOOOOOH!!!!! - Michael Jackson
flypa38 is offline   Reply With Quote
 
Old 04-05-2012, 07:12 PM   #4
Frank D
Senior Member
 
Frank D's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: Long Island
Posts: 125
Default Re: 67 Triumph gear trans problem

Thanks for the inpit guys. After calming myself down I pulled the cover off again, cleaned up the yamabond, and gave it another shot. I carefully reassembled it again like the manual outlines and had success.

For anyone having difficulty with this I noticed that it helps to ever so slightly jiggle the indexing arm as you are sliding the cover onto the case. Doing so gave me a good feel for how the gears were meshing.
Frank D is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 07:15 PM.